Предлози

Наш предлог за книга за на плажа – Кога веруваме во сирени

Време е за одмор, сонце, вода и плажа, а во торбата за на плажа секогаш мора да има место за добра книга.

Книгите ја имаат таа моќ да ви овозможат совршено уживање, ментално патување и обогатување на духот.

 

Срцето може буквално да боли, не метафорично – од тежината на споменот, копнежот и бесот

Пред многу години, Џоузи е убиена во терористички напад во воз во Франција. Барем така мисли сестра ѝ Кит, докторка во Санта Круз, која со години се обидува да се помири со трагичната судбина на Џоузи. Но сета насобрана тага прераснува во збунетост и гнев во мигот кога ја здогледува на телевизија. Гледајќи вести од некој ноќен клуб во Нов Зеланд во кој се случил пожар, таа згогледува една жена која излегува од чадот и рушевините. Сличноста е неверојатна и непогрешлива.

 

Тајните што долго време биле закопани испливуваат на брегот, каде што ги чека нова бура. Можно ли е да е жива? Ако е така, зошто не се јавила? Зошто посакала да води друг живот додека сите ја сметаат за мртва?

 

Во потрага по одговори, Кит заминува за Нов Зеланд. Повторната средба на сестрите значи откривање на долго чуваните тајни и соочување со вистината што ги држела одвоени. „Кога верував во сирени“ е роман кој нè потсетува дека некои врски, особено семејните, колку и да се болни и тешки, сепак се нераскинливи.

 

„Емотивна приказна за поврзаноста на две сестри и неможноста да се соочат со болната вистина.“