Коктели

Даикири-коктел со незаборавен вкус

Даикири (Daiquiri) е едноставен коктел со незаборавен вкус, чии обожаватели беа познати луѓе како писателот Ернест Хемингвеј и американскиот претседател Johnон Ф. Кенеди.

Даикири нуди совршена рамнотежа на слатко и кисело.

60ml      бел рум

30ml      сок од зелен лимон

2 ч.л.     шеќер (или 20ml шеќерен сируп)

Мраз

 

Начин на подготовка:

Во шејкер со мраз ставете ги румот, шеќерот и исцедете 30ml сок од зелен лимон.

Растресете го шејкерот за околу 15 секунди.

Отстранете го мразот од чашата во која ќе го служите коктелот.

Исцедете ја течноста и украсете со тенко исечено кругче зелен лимон.