Uncategorized

Сè што треба да знаете за коктел сирупите

Ако некогаш сте се обиделе да направите коктел од дома, најверојатно сте го сретнале зборот сируп. Ако обрнете внимание на шишето со сите смешни мали етикети пред вашиот шанкер, ќе забележите дека повеќето од нив се различен вид сируп. Но, иако се означени како сируп, не мора да значи дека овие шишиња се полни со шеќер.

Процесот на претворање на нешто во сируп вклучува мешање на основните состојки со врела вода додека не се раствори во течност со вкус. Бидејќи ја топите основната состојка во течност, Вашата цел е да имате избалансирано богатство и вискозност што ќе ги надополни другите вкусови додадени на Вашиот коктел. Резултатот треба да биде совршено изведен вкусен и добро избалансиран алкохолен пијалок.

 

Некои од најпопуларните коктел сирупи:

 

Сируп од агава

Агаве е растение кое потекнува од топли и суви региони во светот, особено Северна и Јужна Америка и може да се одгледува и дестилира во пијалаци како текила и мескал. Сирупот од агаве е исто така познат како сируп од маги и најчесто може да се користи како веганска алтернатива за слатки сирупи како мед и сируп од мед.

 

Кафеав шеќер или сируп Демерара

За разлика од белиот шеќер, кафеавиот шеќер има длабок вкус на карамела или toffee вкус, поради додадената меласа. Белиот шеќер обично се смета за многу посладок од кафеавиот шеќер.

Демерара исто така се нарекува темно кафеав шеќер на одредени пакувања и е вид на шеќер кој е потемен од кафеавиот шеќер, со поголеми кристали кои обезбедуваат покрцкава текстура. Шеќерот Демерара повеќе го задржува вкусот на меласа од шеќерна трска отколку кафеавиот шеќер.

 

Домашен Гренадин

Гренадин е сируп направен од спојување на шеќер и сок од калинка. Прилично е едноставно да се најде вештачки гренадин лесно флаширан за да се користи за вашите домашни коктели, но ова е една состојка што можеби ќе се чувствувате повеќе склони да ја направите дома, бидејќи флашираниот гренадин обично е премногу сладок.

Гренадин додава комбинација на сладост и киселост, како и црвеникава или розова нијанса на вашите коктели. Цврсто затворен, сирупот од гренадин може да трае најмногу 2 месеци во фрижидер, но најдобро е да се користи во првиот месец.